معاون پژوهشی دانشکده جغرافیا و برنامهریزی محیطی دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: از مهمترین ارتفاعات استان سیستان و بلوچستان اثر طبیعی ملی تفتان است. دکتر «نوری» در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه سیستان و بلوچستان، اظهار کرد: آتشفشان تفتان به عنوان تنها آتشفشان نیمه فعال کشور،جاذبههای گردشگری فراوانی دارد. وی گفت: استعدادهای طبیعی تفتان،
جذابیتهای فراوانی برای گردشگران داخلی و خارجی دارد و این ویژگیهای منحصر به فرد اگر با امکانات و سرمایهگذاری مناسب همراه شود، میتواند سالانه گردشگران بیشماری را به سوی خود جذب کند.
معاون پژوهشی دانشکده جغرافیا و برنامهریزی محیطی دانشگاه سیستان و بلوچستان ادامه داد: قلهی تفتان به ارتفاع ۳۹۴۴ متر در جنوب شرقی ایران، جنوب زاهدان و نزدیکی شهرستان خاش در استان سیستان و بلوچستان قرار گرفته است.
به گفتهی نوری، کوه تفتان آتشفشانی نیمه فعال و به قولی فعالترین کوه آتشفشانی فلات ایران است.
وی در خصوص وجه تسمیه قله تفتان گفت: نام قله تفتان از کلمه «تفت» به معنای گرم و سوزان میآید و علت آن آتشفشانی بودن این کوه و خروج گاز گوگرد از درون آن است.
معاون پژوهشی دانشکده جغرافیا و برنامهریزی محیطی دانشگاه سیستان و بلوچستان افزود: دهانهای با شیب تند در دامنهی جنوبی قله این آتشفشان وجود دارد که بخشی از آن بهوسیله انفجار شدید و فرسایش بعدی خراب شده است. از دیوارهایی که شیب تند دارند مواد زرد و سفید رنگ صوتزنان بالا میآیند.
نوری افزود: این مواد ابر سفید و مشخصی را تشکیل میدهند که از فاصله 100 کیلومتری قابل رویت است و منظره یک آتشفشان فعال را بهخوبی نشان میدهند. گدازههای تفتان مساحتی معادل 1300 کیلومتر مربع را زیر پوشش دارند.
وی خاطرنشان کرد: بسیاری از زیرساختهای صنعت گردشگری برای بهرهبرداری از جاذبهها و چشماندازهای طبیعی دیدنی و زیبای حاشیه کوه آتشفشان نیمه فعال تفتان ایجاد شده است.
براساس این گزارش، تفتان،از مراکز آتشفشانی کمان ماگمایی حاصل از فرورانش پوسته اقیانوسی عمان به زیر منشور بر افزاینده قارهای مکران است. دو مرکز آتشفشانی دیگر این کمان ماگمایی شامل قله بزمان در شمال جازموریان و کوه سلطان در پاکستان.
سیستان و بلوچستان به عنوان یکی از گستردهترین استانهای کشور، ظرفیتها و پتانسیلهای بینظیری دارد که تاکنون بهدرستی معرفی نشده است.